You are currently viewing Csak egy percre…

Csak egy percre…

  • Post author:
  • Post category:Család

Az utóbbi években minden nyáron hallok olyan rémtörténetet, hogy figyelmetlenségből a tűző napon parkoló autóban bezárva hagyták a szülők a gyermeküket. A mai napon ez a helyzet számomra a valóságban is szembe jött.

Egyszerű, gyors patikába való elszaladásnak indult… Parkolunk épp férjemmel és mit látok: egy ott álló autóban a ránézésre 6 éves kisfiú a hátsó ülésen ül egyedül, felhúzott ablakokkal. Azon törtem a fejem hogyan segítsek, látszólag jól volt, de nem tudhattam nincs-e veszélyben. Integettem neki, visszaintegetett, nyammogta a kiflijét, mosolygott rám. Láttam közelednek a szülei, így megnyugodtam. Az aggodalom ami akkor abban a pillanatban generálódott bennem, ahogy őt így magára hagyva megláttam, nehezen leírható. A másodperc törtrésze alatt futott rajtam legalább 4 forgatókönyv végig. Mire kiértem a patikából – maximum 10 perccel később – ő már igaz nem volt ott, de az autónk másik oldalán egy szintén hasonló korú kislány ült a parkoló autó volánjánál. Igen a volánnál. Az ablakok itt már legalább le voltak húzva, de slusszkulccsal, járó motorral kormányozgatott és az elektromos ablakemelővel játszott. Megkérdeztem tőle, hogy hol vannak a szülei? Mire válaszolt, hogy bementek vásárolni. Párom ott maradt a kislánnyal – nehogy bármi baja essen – én pedig beszaladtam az áruházba, hogy megkérjem az ott dolgozókat mondják be a rendszám alapján várjuk a gépjármű tulajdonosát, ugyanis a kiskorú gyermeküket felügyelet nélkül hagyták az autójukban, ráadásul járó motorral. Úgy gondolom semmi szükség az ezzel járó veszélyek részletezésére.

Érthetetlennek és teljességgel elfogadhatatlannak tartom, hogy minden évben előfordulnak ilyen esetek. A levegő ilyenkor egy autóban akár 60 fokra is fölmelegedhet, ilyen hőség pedig már rövid idő alatt is megterheli a szervezetet, különösen egy gyermekét, akinek a hőháztartása még nem olyan hatékony, mint egy felnőttnek. Mindössze pár perc elteltével, már az életére is veszélyes változások fordulhatnak elő a kicsi agyában, továbbá akár halállal végződő hipertermia (megemelkedett testhőmérséklet) is kialakulhat nála.

Nyáron, a hőségben, az autó hőmérséklete akár 15 fokkal is megemelkedhet pár percen belül, továbbá egy óra elteltével ez már akár 40 fok is lehet. Gyermeket ezért az autóban egyedül hagyni még rövid időre sem szabad!

Egy átforrósodott autóba zárt ember – kortól-nemtől függetlenül- rosszul lehet. Képzeljünk csak el egy egyszerű folyamatot. Feltehetően húst már főzött mindenki. Ahogy a hús megfő, ugyanúgy a hőségben a fehérjék szerkezete is megváltozik. Az idegrendszerünk pedig fehérjékből tevődik össze, ami károsodás hatására eszméletvesztést, ájulást, rángógörcsöket is eredményez. Mindezek után a keringése a kicsinek összeomlik, a szívritmusa megváltozik, majd megáll. Nem is írom tovább, mert egyszerűen összeszorul a gyomrom. Egy, az autó ülésébe zárt gyermeknek tehát nincs esélye, hogy segítsen önmagán, továbbá a pániktól és azt kísérő esetleges kiabálástól pedig csak még gyorsabban kimerül, akár sokkos állapotba is kerülhet.

Kedves Szülők! Értsék meg kérem, hogy hiába aludt el mondjuk út közben a boltig a gyermekük és gondolják úgy, hogy nem szeretnék felébreszteni vagy, hogy „csak 1 perc és újra itt leszek”. NEM! Ugyanis ezalatt az egy perc alatt, szó szerint bármi megtörténhet a gyermekükkel, továbbá akármilyen, előre nem látható ok miatt akár hosszabbra is nyúlhat a távolmaradásuk. Emellett azt is meg kell említenem, hogy amennyiben megállapításra kerül egy kiskorú veszélyeztetésének tényállása, úgy az bűncselekménynek minősül.

Kérem, amennyiben Önök is úgy gondolják, osszák meg ezt a bejegyzést, hogy minél több emberhez eljusson az üzenete és közös célunk legyen az, hogy ilyen és még hasonló eset se fordulhasson elő többé.