You are currently viewing Eltelt az első hét otthon

Eltelt az első hét otthon

  • Post author:
  • Post category:Család

Eltelt az első hét otthon…

A home office és a digitális távoktatás jelenleg karöltve jár az életünkben. Biztosan már ebben a pár napban is sokan olyan megoldandó feladatokkal találtátok szembe magatokat, amelyek igazi kihívást jelentenek. Mivel ez mindenkinek egy olyan új élethelyzet, amihez akarva akaratlanul alkalmazkodni kell, természetes, hogy kezdetben akadnak még nehézségek a napi rutin kialakításában.

Szeretnék nektek egy picit segíteni abban, hogy miként tehetitek hatékonyabbá az otthoni tanulást és munkavégzést. Az egyik legfontosabb az időbeosztás. Ennek segítségével mindenki könnyebben követheti mivel telnek a napjai, mi az amit el kell végeznie, legyen szó otthoni munkavégzésről, házimunkáról, a gyerekek digitális munkarendjéről vagy akár a szabadidőről. A napirend azért is fontos, mert nélküle könnyen széteshet az életünk. Ezeket a tevékenységeket előre meghatározva egyszerűbben nyomon követhető, hogy mi mennyi időt vesz igénybe és mindezek megvalósítása melyik napszakban a legoptimálisabb számotokra. Ez egyfajta keretet ad a napotoknak és máris kész a család minden tagja számára legmegfelelőbb napirend.

Biztosan sokan kialakítottatok már hasonló beosztást. Ezt érdemes akár a hűtőre kitenni vagy egy felírótáblán rögzíteni, a lényeg, hogy mindenki számára egy fix és jól látható helyen legyen a lakáson belül. Annak, aki esetleg még a kivitelezésen gondolkodik, hogy miként tehetné gördülékenyebbé a mindennapjait, igyekeztem pár pontban összeállítani egy kis segítséget.

Amennyiben az időbeosztással elkészültünk, úgy lépjünk tovább a következő pontra. Elkezdhetjük kialakítani a teendők elvégzéséhez legmegfelelőbb környezetet. Nálunk családon belül az elmúlt napokban egy jól működő rendszer alakult ki, amit most megosztanék veletek. A gyerek szobájának egy része teljes átrendezésre került, például öntapadós krétatáblát raktunk a falra, amit együtt díszítettünk ki és írtuk rá, hogy „iskola”. Megbeszéltük vele, hogy ide pontosan ugyanúgy üljön le, mint ahogyan az iskolába is elmenne; megreggelizve, megmosdva és szépen felöltözve, mert egy kis ideig ez lesz most az Ő saját bejáratú sulija, ahol a mai technológiának köszönhetően az osztálytársaival együtt akár a tanulásban is tudják egymást segíteni, támogatni.

Következő fontos pontunk, a pihenők beiktatása. Minden munkahelyen és iskolában egyaránt vannak szünetek -nem ok nélkül-, így otthonainkban is elengedhetetlen a hatékony munkavégzés és tanulás érdekében, hogy néhány percre felfrissítsük magunkat. Mindezt előre megbeszélve, a gyermekeinkben is tudatosítva, hogy miért fontos két feladat között egy kis lazítás. Abban az esetben ha szükséges, akár az iskolai óraközi szünetekre is visszacsatolhatunk nekik. Nyújtózzunk egy nagyot, igyunk egy finom teát és máris mindenki újult erővel fogja tudni folytatni az otthoni feladatait.

A fentiekben említett rövidke frissítők mellett, ne feledkezzünk meg fő étkezésünk, az ebéd fontosságáról sem. A megfelelő minőségű és mennyiségű táplálkozás elengedhetetlen része a napirendnek, már csak a koncentráció fenntartása miatt is. Éhesen, szomjasan sajnos minden munkafolyamat csak döcögve halad. Kedves Édesanyák! Ti, akik eddig a legtöbbször hétvégente főztetek finomabbnál finomabb ételeket, mostantól ez is a mindennapjaitok részévé kellett, hogy váljon a megszervezésével és elkészítésével együtt. Ez a nehéz időszak most speciális felkészülést igényel, így fontos, hogy kijelöljünk egy helyet ennek is a napirendünkben, illetve étkezési szokásainkat érdemes a gyermek által az iskolában megszokottakhoz igazítani.

Végül pedig, aki ezt az egészet összefogja az Te vagy! A készségeid, amik képessé tesznek arra, hogy mindezt egyben tartsd és működtetni tudd. Ez az állapot most nem könnyű egyikőnknek sem, viszont ne bizonytalanítsanak el az új helyzetek miatt felmerülő nehézségek és a stressz. Bizony képes vagy rá, hogy mind önmagad, mind pedig a családod számára a legjobb döntéseket meghozd. Szükség esetén ha úgy érzed, kérj segítséget párodtól, barátaidtól, szülőtársaktól, akár tanároktól vagy különböző szakemberektől. Ne felejtsd el, hogy nem vagy egyedül! Egyszerűen csak mondd azt mindig magadban, -akár az esti zuhany közben két sírás között- hogy „bánom is én… a lényeg, hogy együtt vagyunk és együtt csináljuk végig”!
Én hiszek abban, amennyiben ezt összefogva megvalósítjuk, egy új és erős közös élet vár ránk.👨‍👩‍👧‍👦