You are currently viewing Korrekció helyett prevenció…

Korrekció helyett prevenció…

  • Post author:
  • Post category:Család

Itt az oldalon a korai fejlesztésre kattintva szerepel a következő mondat: „nagyon fontos, hogy minél korábbi életszakaszban megkezdődjön a gyermek fejlesztése”. Ebben a bejegyzésben az imént említett mondat mögött meghúzódó okokról szeretnék egy pár gondolatot megosztani Veletek.

A mai rohanó világunkban egyre sokasodnak az olyan eszközök, amelyek az anyukák munkáját megkönnyítve segítik a gyermek fejlődését. Ezek között sajnos több olyan is található, amely nem, hogy nem segít, hanem egyenesen káros is lehet. Általánosan igaz, hogy jobb preventíven eljárni, mint korrektíven, hiszen megelőzni a bajt mindig sokkal könnyebb, mint kezelni azt. Erre fontos figyelni a gyermek fejlődése folyamán is. A prevenció első és legfontosabb lépése az, hogy már újszülött kortól biztosítsuk a gyermekeink számára a szabad mozgás lehetőségét és semmi esetre se gátoljuk azt.

Szeretném mindezt példákkal is alátámasztani. A manapság divatos babakocsik között például akad olyan szűk, kagylószerű, már-már bébihordozóként is funkcionáló, amely a gyermek gerincgörbületeinek kialakulása szempontjából rendkívül káros, arról nem is beszélve, hogy kényelmetlen testtartásban tartja a gyermeket, akadályozva ezzel a szabad mozgást. A babahordozók – többek között a kenguru vagy a különböző hordozókendők – is az ilyen eszközök közé tartoznak, legalábbis a hosszútávú használatuk, mivel ezek a kiegészítők is a gyermek anatómiai fejlődése szempontjából károsak közé sorolandók. Gondoljunk csak bele, az anyaga hiába puha, ha nincs tartása sem alátámasztási felülete, akkor végig függőleges helyzetben tartja azt a csöpp kicsit, aki így a gravitáció miatt folyamatosan egy erőteljes megterhelésnek van kitéve. Emellett lehetetlenné teszi a szabad mozgást, amit ugye a fentiekben már említettem, hogy nélkülözhetetlen a gyermek egészséges fejlődése szempontjából.

Szülőként fontos tisztában lennünk azzal, hogy a mozgásra ösztönző szituációk, mint környezeti ingerek döntően befolyásolják a gyermekeink teljesítményét, mozgáskultúráját. Igazán motiválóvá azonban csak akkor válnak ezek, ha a gyermek feladatot is kap velük attól a személytől, akihez kötődik. Arra kérném tehát Önöket, hogy ne így akarjanak időt nyerni. Higgyék el, hogy a gyermekük alaptevékenységébe, a játékba épített mozgásprogram egész személyiségére pozitív hatást fog gyakorolni.

Bizonyára ezen eszközök használata is közrejátszik abban, hogy a gyermekorvosi és ortopédiai szűrővizsgálatok feltűnően magas arányban mutatnak ki kezdődő mozgásszervi elváltozásokat már az óvodás korosztálynál is. Lehet, hogy ez csak egy apróságnak tűnik a kihívások tengerében, viszont a gyermekünk növekedése során hozott ez irányú döntéseink befolyásolják, hogy szervezetük valamilyen károsodással nehezítve vagy pedig előnyére váló segítséggel fog fejlődni.