You are currently viewing Ősz

Ősz

Az ősz beköszöntével valahogy azt tapasztalom az embereken, hogy hajlamosak kicsit magukba zárkózni. A jelenlegi helyzetben a depresszió könnyen megkörnyékezhet bennünket, aminek sajnos egyre többen esnek áldozatául. Többször előtérbe kerül a fáradtság, a különböző alvászavarok, az általános rossz kedv és a hangulatingadozások.

Az ősz kezdetével azoknak a forró nyári éjszakáknak és nappaloknak vége szakad, ezzel együtt érzelmi világunk is változik. Mint sok minden mást, ezt is különféle módokon élhetjük meg. Vannak akik különböző érzeteket kapcsolnak hozzá, mint például az elmúlás és vannak akik egyszerűen csak megélik ezen új évszak szépségét. Ezzel a változással rengeteg minden átalakul körülöttünk is, az iskolakezdéstől az időjáráson keresztül a természetig bezárólag lényegében minden megváltozik. Sokszor nehézségként éljük meg ezeket, ugyanakkor fontos észre vennünk az ezzel járó szépségeket is. Ez az átalakulás jelentheti azt is, hogy tele leszünk új élettel, hiszen valójában elképesztő milyen mesevilág tárul elénk akár egy őszi erdei séta során. Valami közel leírhatatlanok azok a meleg színek, amiket a fák elengedett levelein keresztül megcsodálhatunk. Ahogy szinte zenél a ropogó avar a lábaink alatt és azok a falevél kupacok, amelyeket az ősz igazán egyedi fényjátéka tesz valóban különlegessé, ugye ilyenkor mindenkiből előbújik a gyerkőc és úgy beleveti magát, mint esténként a frissen megvetett ágyba. A természetben töltött idő önállóan is stresszmentesítő erővel bír, az ősz pedig egy különösen szenzitív időszak, a szó legpozitívabb értelmében véve. Azt gondolom, ezek a pillanatok és érzések tökéletesen alkalmasak arra is, hogy picit elcsendesedjünk és megvizsgáljuk magunkat ott igazán belül, hiszen lecsillapodtak a nyári forgatag felfokozottságán keresztül generálódott hormonok és a végtelen kültéri programokról fokozatosan az otthoni meleg teás kuckózásra helyeződik a hangsúly.

Borús, ködös hajnalok ide vagy esős nappalok oda, attól mégis számtalan lehetőséget rejt ez az évszak magában és igazán megmutatja számunkra az élet körforgását és sokszínűségét.