Szeretet-tank

Kedves Olvasóim és Klienseim!

Ugye most ezekben a nehéz időkben sem feledkeztek meg a saját és társatok kis képzeletbeli szeretet-tankjának töltöttségéről? Tudjátok olyan ez, mint egy autó, az sem fog tudni beindulni üzemanyag nélkül, így ugyanezen az elengedhetetlen alapon nyugszik minden jól működő párkapcsolat is.

Minden egyes online beszélgetésünk során igyekszem hangsúlyozni, hogy most van igazán idő megfigyelni párotok reakcióit, ami alapján megérthetitek – vagy ha nem egyértelmű, kérdésekkel kideríthetitek -, hogy milyen is az ő igazi saját, speciális nyelve. A későbbiekben ezen tudod majd a legkönnyebben megszólítani őt. Mindeközben persze ügyesen, óvatosan tanítsuk is meg a másik számára a sajátunk, hogy így megérthesse nekünk mi a fontos.

Egyik nagyon kedves házaspár kliensem az elmúlt időszakban az érintések és a minőségi idő igényének kifejezését gyakorolta. Eddig a pár férfi tagja annyit mondott a kedvesének, hogy „Szeretek összebújni veled, de azért valami mást is csinálhatnánk”. Sokszor adódott kisebb konfliktus közöttük ebből az egy mondatból, aminek nem értette egyikük sem a forrását. A hölgy úgy értelmezte, hogy párja sokallja, esetleg unja azt, ami számára egy nagyon fontos igény, hogy naponta odabújhasson a férjéhez aki átkarolja. Mivel a pár hölgy tagja bár érti, amit a férje közöl, mégsem pontosan ez a saját nyelve, ami sokszor félreértésekre fog okot adni egészen addig, amíg meg nem tanulják közel tökéletesen beszélni egymás nyelvét. Lehet az első pár ilyen alkalomnál még nem szól a feleség, viszont mindannyian tudjuk, hogy a lufit sem lehet a végtelenségig levegővel tölteni, egyszer kipukkan és akkor nem fogja érteni a pár másik tagja, hogy most vajon mi történt, hiszen ő eddig is így szólt, választ is kapott, mit ronthatott akkor el. Ne várjuk ezt meg! Figyeljünk a másikra és magunkra is, kommunikáljunk korrektül. Mindig mondjuk el a másiknak, hogy mit értettünk abból amit ő mondott, esetleg hogyan szeretnénk azt hallani és közben kérdezzük meg a párunkat is, hogy ő fordított esetben hogyan venné és értené jól tőlünk? Itt például viszonylag rövid idő alatt kiderült, hogy ami mindig működik, azok a szép barokkos körmondatok némi becézgetéssel meghintve. Például így: „Szívem! Figyelj csak kérlek. Szeretném ha azt tudnád, számomra nagyon jó érzés amikor veled összebújva a kedvenc sorozatunk nézzük. Mit gondolsz? Esetleg ma este egy kis nasi társaságában?” Ezzel a kicsit átkeretezett megfogalmazással sikerült elérni, hogy a hölgy megértette férjének nem az összebújással volt problémája, csak szerette volna, ha az ő igényei is érvényre jutnak mindeközben.

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a felek boldogtalanok a kapcsolataikban és élik a társas magány mindennapjait. Engedjétek meg, hogy ezt az általam gyakran használt homokozós példámon keresztül szemléltessem Nektek. Képzeljetek el egy játszóteret, azon egy homokozót. Benne egy ember, aki csak sétál és sétál körbe-körbe. Mi történik egy idő után? Ahogy sétál, a lábával egyre mélyebb és mélyebb vájatot vág, ami árokká szélesedik, végül elmerül a homokban. Ez a folyamat egyre csak nagyobb súllyal nehezedik rá, tehát fokozatosan nehezebb is lesz onnan egyszer kimásznia. Igen, bizony ez történik azzal az emberrel, aki benne marad egy olyan kapcsolatban, amiben nem tud teljes értékűen jelen lenni. Ez annak is lehet a következménye, hogy az elején nem beszélték meg őszintén és korrektül partnerükkel, hogy mire vágynak igazán és mit tudnak adni a másiknak.

Nem csak azért érdemes megtanulni párunk szeretet nyelvét, mert az ember a társas létre lett kalibrálva, hanem mert közösen használva ezt a társunkkal való kommunikációban, az a bizonyos „szeretet-tank” itt mögöttem a táblán tele lesz mindenféle szuper pozitívabbnál pozitívabb érzésekkel. Egymás érzelmi szükségleteinek betöltése tehát erősíteni fogja a párkapcsolat vagy család összetartozását és egységét, ezáltal könnyebben elkerülhetővé téve azok szétszakadását.

Akit érdekelnek további részletek a témával kapcsolatban, illetve szeretné hatékonyabban alkalmazni ezt a mindennapokban, keressen bizalommal. 👩🏻